Je wasdroger weer schoon in 7 eenvoudige stappen

Wist je dat een vuile en verstopte wasdroger brand kan veroorzaken? En dat niet alleen, de droger maakt je was ook nog eens minder goed droog én verbruikt tegelijkertijd meer energie. Daarnaast kan ook stinkende was het gevolg zijn van een vuile wasdroger. Het is daarom belangrijk dat je de droger regelmatig schoonmaakt. Het verschilt per onderdeel hoe vaak je dit het beste kunt doen.

Hoe vaak kun je het beste de onderdelen van je wasdroger schoonmaken?

Stap 1: Maak het pluizenfilter schoon.

Benodigdheden:

- Eventueel: doek

 

Pluis veroorzaakt vaak de meeste technische problemen. Het is daarom belangrijk om het pluizenfilter na elke droogbeurt pluisvrij te maken. Het filter zit meestal in de deur of in de deuropening en kan worden schoongemaakt door het pluis met je hand of een droge doek van het filter te vegen.

Stap 2: Leeg het waterreservoir.

Benodigdheden:

- Niet van toepassing

 

Heb je een condensdroger met een waterreservoir? Dan is het verstandig om het reservoir na elke droogbeurt te legen. Als dit niet gebeurt, is er kans dat het reservoir overstroomt. Bovendien kan de droger het vocht minder goed uit de kleding verwijderen, waardoor het langer duurt voordat je kleding weer droog is.

Stap 3: Reinig de filteropening.

Benodigdheden:

- Stofzuiger of pluisborstel

 

Pluis valt vaak van het filter in de filteropening. Het is daarom aan te raden om minimaal één keer per maand met een stofzuiger of een pluisborstel deze opening pluisvrij te maken. Zo voorkom je ophopingen van pluisjes en blijft de luchtstroom in de droger optimaal.

Stap 4: Reinig de binnenkant.

Benodigdheden:

- Milde zeep of afwasmiddel
- Warm water
- Emmer
- 2 doeken
- Eventueel: zachte borstel

Om de binnenkant van de droger goed schoon te kunnen maken, is het verstandig om allereerst een sopje te maken. Het sopje kun je maken door een scheutje milde zeep of afwasmiddel in een emmer warm water te doen. Gebruik vervolgens een doek of een zachte borstel om de binnenkant van de droger grondig schoon te maken. Let hierbij op dat je alle wanden, hoekjes en deurrubbers goed meepakt. Vergeet daarnaast ook niet om de sensor schoon te maken. Deze bevindt zich meestal in de buurt van de opening van de trommel. Maak tot slot de binnenkant droog met een doek om roest en schimmelvorming te voorkomen.

Stap 5: Maak de condensor schoon.

Een vuile condensor zorgt ervoor dat je wasdroger meer energie verbruikt. Daarnaast kan een verstopte condensor leiden tot oververhitting, waardoor onderdelen sneller slijten en hierdoor eerder aan vervanging toe zijn. Hieronder wordt beschreven hoe je de condensor van een condensdroger en een waterpompdroger kunt schoonmaken.

 

Type wasdroger:

Condensdroger

Benodigdheden:

- Kraan
- Doek

Heb jij een condensdroger? Maak dan de condensor na ongeveer twintig tot dertig droogbeurten schoon. De condensor zit meestal links onder achter een klep. Begin met het openen van deze klep door de sluitingen open te draaien. Als je de condensor niet kunt vinden, kijk dan in de handleiding waar deze zich bevindt. Haal vervolgens de condensor uit de droger en spoel deze met lauw zachtstromend water schoon onder de kraan. Maak tot slot de ruimte van de condensor schoon met een vochtige doek, voordat je de condensor terugplaatst.

Waterpompdroger

Benodigdheden:

- Wasdrogerborstel
- Stofzuiger met borstelkop

Veel nieuwe waterpompdrogers hebben een zelfreinigende condensor. Is dit bij jouw droger het geval, dan kun je deze stap overslaan. Heeft jouw droger geen zelfreinigende condensor, maak dan de condensor na ongeveer twintig tot dertig droogbeurten schoon. De condensor zit in de meeste gevallen links onder achter een klep. Bij de warmtepompdroger zit de condensor vast, waardoor je de condensor er niet uit kunt halen. Begin voor het schoonmaken met het losmaken van vuil en stof van het ventilatierooster op de condensor. Dit kun je doen met een wasdrogerborstel. Vervolgens zuig je het losgekomen stof op met de borstelkop van je stofzuiger.

 

Stap 6: Reinig de buitenkant.

Benodigdheden:

- Milde zeep of afwasmiddel
- Warm water
- Emmer
- 2 doeken

Maak eerst de buitenkant schoon met een doek en een sopje van warm water met een scheutje milde zeep of afwasmiddel. Zorg er hierbij voor dat je alle oppervlakken grondig reinigt, inclusief randen en moeilijk bereikbare plekken. Droog alles vervolgens goed af met een schone, droge doek. Dit voorkomt het achterblijven van waterdruppels die stof kunnen aantrekken of roestvorming kunnen veroorzaken.

Stap 7: Maak de luchtafvoerslang schoon.

Benodigdheden:

- Stofzuiger

 

Je hoeft deze stap alleen te volgen als jouw droger een luchtafvoerslang heeft. Begin met het loskoppelen van de luchtafvoerslang. Deze afvoerslang is meestal te vinden aan de achterkant van het apparaat. Het loskoppelen kan in de meeste gevallen worden gedaan door de klem los te maken en de slang voorzichtig van de droger af te trekken in een licht draaiende beweging. Gebruik vervolgens een stofzuiger om de slang goed schoon te zuigen, zodat alle pluizen en vuil worden verwijderd. Vergeet niet om ook het uitblaasrooster op de muur of dakdoorvoer te controleren op verstoppingen en deze indien nodig schoon te maken. Hiermee zorg je er namelijk voor dat de lucht goed kan worden afgevoerd. Als de lucht niet goed wordt afgevoerd, kan vochtige lucht in de droger blijven hangen, waardoor het langer duurt voordat je kleding droog is.

Met deze laatste stap is het schoonmaken van je wasdroger voltooid. Je kunt nu genieten van een schone, goed onderhouden droger die optimaal blijft presteren. Zo eenvoudig kan het zijn!

Dit stappenplan vormt een schoonmaakplan waarmee je de meeste wasdrogers goed schoon kunt maken. Let op, bij elke wasdroger kan het schoonmaakproces net iets anders zijn. Wil je daarom zeker weten dat je jouw droger op de beste manier reinigt, bekijk dan de handleiding van je wasdroger.