5 tips om je droger optimaal te laten werken

Een goed onderhouden wasdroger brengt veel voordelen met zich mee. Het apparaat werkt niet alleen beter, maar je verlaagt ook het elektriciteitsverbruik. Bovendien minimaliseer je de kans op storingen en verleng je de levensduur van het apparaat. Maar hoe kun je jouw wasdroger het beste onderhouden? Hieronder vind je alle informatie:

Tip 1: Maak de droger regelmatig schoon.

De beste tip om ervoor te zorgen dat je wasdroger goed blijft werken, is door het apparaat regelmatig schoon te maken. Hoe vaak je dit het beste kunt doen, verschilt per onderdeel. De optimale tijdstippen hiervoor vind je in onderstaande tabel. Wil je weten hoe je dit het beste kunt aanpakken? Bekijk dan de volgende blog: 'Je wasdroger weer schoon in 7 eenvoudige stappen'.

Tip 2: Vul de droger voor ongeveer tweederde.

Als je wasdroger te vol zit, kan dat problemen veroorzaken. De warme lucht kan hierdoor niet goed door de trommel circuleren, waardoor sommige kledingstukken niet goed drogen. Ook kan de warme lucht niet goed uit het apparaat ontsnappen, waardoor de droger te warm wordt en sneller kapot kan gaan.

Tip 3: Controleer de deurrubbers op slijtageplekken.

Deurrubbers zorgen ervoor dat de deur van de droger goed sluit. Als de deurrubbers beschadigd zijn, kan de warmte tijdens het drogen uit de kiertjes ontsnappen. Dit kan ervoor zorgen dat het langer duurt voordat je kleding weer droog is. Het is daarom verstandig om regelmatig de deurrubbers van je droger te controleren op slijtage. Dit kun je eenvoudig doen door te kijken of je scheurtjes of beschadigingen in de band ziet. Voel daarnaast ook of de rubbers nog soepel zijn. Merk je dat er scheurtjes in de deurrubbers zitten of dat de band niet soepel meer aanvoelt? Vervang dan de deurrubbers.

Tip 4: Zet de wasdroger waterpas.

De volgende tip gaat over de plaatsing van de droger. Zorg ervoor dat het apparaat op een vlakke en stabiele ondergrond staat en controleer of de wasdroger waterpas staat. Als de droger scheef staat, kan dit de werking ervan verstoren, waardoor het langer duurt voordat je was droog is. Om de droger recht te zetten, kun je de pootjes onder het apparaat verstellen. Plaats eerst een waterpas horizontaal en verticaal boven op de droger om te controleren of deze in beide richtingen waterpas staat. Als de droger naar achteren of naar voren leunt, draai dan de voorste poten omhoog of omlaag totdat de droger recht staat. Leunt de droger naar de zijkant? Verstel dan de voorste en achterste poten van één zijde.

Tip 5: Plaats de wasdroger op een geschikte plek.

Dit zorgt er namelijk voor dat de wasdroger efficiënter werkt en minder energie verbruikt. Er zijn enkele belangrijke punten om op te letten bij het kiezen van een geschikte plek. De belangrijkste tip is om een ruimte te kiezen met voldoende ventilatie, zoals een kamer met ventilatieopeningen of ramen en deuren die open kunnen om frisse lucht binnen te laten. Zorg er ook voor dat de wasdroger ongeveer 10 cm van andere apparaten en van de muur staat, zodat het apparaat zijn warmte goed kan afvoeren. Het is daarnaast ook belangrijk dat de omgevingstemperatuur van de ruimte overeenkomt met de klimaatklasse van het apparaat. En als je droger de mogelijkheid biedt om een waterafvoer aan te sluiten, maak dan zeker gebruik van deze optie. Hierdoor hoef je het waterreservoir niet na elke droogbeurt te legen.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je droger optimaal blijft werken en dat de levensduur van het apparaat wordt verlengd. Dit leidt niet alleen tot betere droogresultaten, maar bespaart ook kosten op lange termijn voor reparaties en vervanging. Zo simpel kan het zijn!