Je koelkast weer schoon in 7 eenvoudige stappen

Om ervoor te zorgen dat je voedsel veilig blijft, is het verstandig om minstens één keer per drie maanden je koelkast grondig schoon te maken. Dit helpt bij het behoud van de voedselkwaliteit, en bovendien vermindert het ook het energieverbruik. Daarnaast voorkomt het de vorming van nare geurtjes. Dit ruikt niet alleen onsmakelijk, maar dit kan ook nog eens de smaak van het voedsel beïnvloeden. Het kost misschien even wat tijd, maar met deze eenvoudige stappen wordt het schoonmaken van je koelkast een fluitje van een cent.

 

 

Benodigdheden:

  • Satéprikker of wattenstaafje
  • Emmer warm water
  • Afwasmiddel, milde allesreiniger of soda
  • Spons of microvezeldoekje
  • Theedoek
  • Eventueel: koelbox
  • Eventueel: zachte borstel of stofzuiger

Stap 1: Schakel de koelkast uit.

Voordat je begint met schoonmaken, is het belangrijk om de koelkast uit te schakelen en de stekker uit het stopcontact te halen. Dit zorgt ervoor dat je veilig te werk kunt gaan zonder het risico op elektrische schokken. Bovendien voorkom je hiermee dat de koelkast onnodig energie verbruikt tijdens het schoonmaken.

Stap 2: Maak de koelkast leeg.

Haal vervolgens al je boodschappen uit de koelkast en leg ze tijdelijk op een andere koele plek. In de zomer kun je jouw etenswaren in een koelbox bewaren en in de winter is buiten vaak ook geen probleem. Dit is belangrijk, omdat het voedsel anders bederft terwijl je de koelkast schoonmaakt.

Stap 3: Maak de waterafvoer schoon.

Nu de koelkast helemaal leeg is, is het tijd om het apparaat schoon te maken. Je kunt de waterafvoer schoonmaken door de afvoergaatjes met een satéprikker of wattenstaafje door te prikken. Hiermee voorkom je dat de afvoer verstopt raakt en het smeltwater daardoor niet meer goed weg kan stromen.

Stap 4: Maak een sopje.

Voor de rest van de stappen heb je een sopje nodig. Je kunt het sopje op verschillende manieren maken. Pak een emmer warm water en voeg hier een scheutje afwasmiddel of milde allesreiniger aan toe. Je kan voor het sopje ook een eetlepel soda op vijf liter water gebruiken.

Stap 5: Reinig de binnenkant.

Om de koelkast goed schoon te maken, is het verstandig om alle losse onderdelen uit de koelkast te halen, zoals bakjes, rekjes en lades. Maak deze vervolgens schoon met een sopje en een microvezeldoekje of spons, en droog alles goed af met een schone theedoek. Dit voorkomt de groei van bacteriën en vermindert de kans op ijsvorming. Nu de onderdelen schoon zijn, is het tijd om de rest van de binnenkant te poetsen. Het is belangrijk dat je alle hoekjes, maar vooral ook de deurrubbers meeneemt. Deze worden namelijk nog wel eens over het hoofd gezien. Let ook hier op dat je alles na het poetsen goed droogmaakt.

Stap 6: Reinig de buitenkant.

Nu de binnenkant van de koelkast weer schoon is, is de buitenkant aan de beurt. Maak ook de buitenkant van je koelkast schoon met een sopje en droog alles goed af. Hiermee voorkom je dat er strepen van waterdruppels achterblijven. Is de condensor van jouw koelkast niet afgedekt? Vergeet deze dan niet stofvrij te maken met een zachte borstel of stofzuiger. Als de condensor wel is afgedekt, kan er ook geen stof bijkomen. Je kan in dit geval deze handeling overslaan.

Stap 7: Schakel de koelkast weer in.

Het schoonmaken zit er op, dus de losse onderdelen kunnen weer worden teruggeplaatst in de koelkast. Steek vervolgens de stekker in het stopcontact en zet de koelkast aan. Als de koelkast weer op de juiste temperatuur is, kun je alle etenswaren weer terugplaatsen.

Door deze simpele stappen te volgen, zorg je er niet alleen voor dat je koelkast hygiënisch blijft, maar verbeter je ook nog eens de voedselveiligheid! Zo eenvoudig is het.