7 tips om je koelkast optimaal te laten werken

Een goed onderhouden koelkast brengt veel voordelen met zich mee. Zo werkt de koelkast beter, vermindert het elektriciteitsverbruik en ook de kans op storingen. Niet alleen werkt het apparaat efficiënter, maar het voedsel blijft ook nog eens langer vers. Het is misschien niet altijd het leukste karwei, maar met deze tips is de klus zo geklaard!

Tip 1: Geef de koelkast wekelijks een snelle schoonmaakbeurt.

De beste tip om je koelkast goed te laten werken, is door regelmatig het apparaat schoon te maken. Controleer daarom wekelijks of producten over de datum zijn en gooi de bedorven producten weg. Poets daarnaast vlekken van gemorste vloeistoffen weg en neem de buitenkant van de koelkast af met een doekje. Gebruik hiervoor warm water en een mild schoonmaakmiddel zoals allesreiniger of afwasmiddel.

Tip 2: Maak één keer per drie maanden de koelkast grondig schoon.

Bekijk hiervoor de volgende blog: ‘Je koelkast weer schoon in 7 eenvoudige stappen’

Tip 3: Controleer de deurrubbers op slijtageplekken.

Als de deurrubbers van de koelkast versleten zijn, dringt de warmte door de gaatjes naar binnen. Hierdoor moet het apparaat extra hard werken om de koelkast op de juiste temperatuur te houden. Je kunt de rubbers controleren door een zaklamp aan te zetten en deze in de koelkast te leggen met de lichtstralen naar jou toe. Zie je lichtstralen door de deurrubbers komen? Dan zijn de rubbers aan vervanging toe.

Tip 4: Stel de koelkast in op 4°C.

Dit is namelijk de meest ideale temperatuur voor een koelkast. Als de koelkast warmer staat ingesteld, bederft het eten sneller. De groei van bacteriën wordt hierdoor onvoldoende afgeremd. Het is ook niet aan te raden om de koelkast kouder in te stellen. Het apparaat moet dan harder werken, waardoor de energiekosten oplopen. Ook loop je het risico dat etenswaren bevriezen, aangezien de temperatuur dicht bij het nulpunt komt.

Tip 5: Zet de koelkast waterpas.

Als het apparaat niet waterpas staat, kunnen de deuren mogelijk niet goed sluiten en kan er warmte de koelkast binnendringen. Zet de koelkast daarom waterpas door het apparaat op een vlakke, stabiele vloer te plaatsen. Leg vervolgens de waterpas horizontaal en verticaal boven op de koelkast om ervoor te zorgen dat de koelkast in beide richtingen waterpas staat. Leunt de koelkast naar achteren of naar voren? Draai dan de voorste poten omhoog of omlaag totdat de koelkast recht staat. Leunt de koelkast naar de zijkant? Verstel dan de voorste en achterste poten van één zijde.

Tip 6: Organiseer je etenswaren.

Aan deze tip denk je misschien minder snel als je aan het plegen van onderhoud denkt, maar hij is zeker niet in dit lijstje te missen. Door je etenswaren juist te organiseren, zorg je er namelijk voor dat de koelkast energie bespaart en het apparaat langer meegaat. Zorg er daarom voor dat de etenswaren elkaar niet raken en ze de ventilatieopening niet blokkeren. Hierdoor kan de koude lucht namelijk goed circuleren. Laat daarnaast ook je eten eerst afkoelen, voordat je de restjes in de koelkast plaatst. Hierdoor hoeft de koelkast minder hard te werken om het product op de juiste temperatuur te krijgen.

Tip 7: Plaats de koelkast op een geschikte plek.

Dit zorgt er namelijk voor dat de koelkast efficiënt kan werken en het apparaat minder energie verbruikt. Zorg er daarom voor dat de koelkast niet in direct zonlicht of naast een warmtebron staat. Plaats de koelkast daarnaast in een ruimte waarvan de omgevingstemperatuur overeenkomt met de klimaatklasse van het apparaat. Tot slot is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de koelkast minimaal 5 tot 10 cm los staat ten opzichte van andere apparaten en ten opzichte van de muur. Hierdoor kan de koelkast zijn warmte goed kwijt.

Door deze simpele stappen te volgen, zorg je er dus voor dat de koelkast efficiënt werkt. En daarbovenop verleng je ook nog eens de levensduur van het apparaat. Een kleine moeite voor een groot resultaat!