7 tips om je wasmachine optimaal te laten werken

Door je wasmachine goed te onderhouden, verklein je de kans op allerlei problemen. Het vermindert niet alleen de kans op slijtage en verstoppingen, maar verlengt ook nog eens de levensduur van het apparaat. Bovendien zorgt goed onderhoud voor betere wasresultaten én voorkom je nare geurtjes. Maar hoe kun je jouw wasmachine het beste onderhouden? In dit artikel leggen we het je precies uit.

Tip 1: Zet de deur en de wasmiddellade open na het wassen.

Deze tip is heel makkelijk toe te passen en ook nog eens zeer effectief. Het is namelijk aan te raden om de deur van je wasmachine en de wasmiddellade na elke wasbeurt open te laten staan. Hierdoor kunnen de trommel en de lade goed drogen en voorkom je de vorming van schimmel en nare geurtjes.

Tip 2: Maak de wasmachine regelmatig schoon.

Een andere tip is om je wasmachine regelmatig schoon te maken. Hoe vaak je dit het beste kunt doen, verschilt per onderdeel. De optimale tijdstippen hiervoor vind je in de onderstaande tabel. Wil je weten hoe je deze stappen het beste kunt uitvoeren? Bekijk dan de volgende blog: 'Je wasmachine weer schoon in 7 eenvoudige stappen'.

Hoe vaak kun je het beste de onderdelen van je wasmachine schoonmaken?

Tip 3: Gebruik de juiste dosering wasmiddel.

Ook is het aan te raden om de juiste dosering wasmiddel aan je wasgoed toe te voegen. Het gebruik van te veel wasmiddel zorgt er namelijk voor dat niet alles oplost, waardoor er zeepresten achterblijven. Deze resten kunnen verstoppingen veroorzaken en een onaangename geur afgeven. Het gebruik van te weinig wasmiddel is daarentegen ook niet verstandig, omdat je kleding in dit geval niet goed schoon wordt. Raadpleeg daarom altijd het etiket op de verpakking van je wasmiddel voor de juiste dosering.

Tip 4: Haal je wasgoed na het wassen gelijk uit de trommel.

Als je jouw wasgoed te lang in de machine laat zitten, kan dit leiden tot bacteriegroei en onaangename geurtjes. Een vochtige omgeving is namelijk de perfecte plek voor bacteriën om zich te gaan nestelen.

Tip 5: Plaats je wasmachine op een harde, stabiele vloer.

Ook is het aan te raden om de wasmachine op een geschikte plek te plaatsen. De ondergrond heeft namelijk veel invloed op de geluidsproductie van de wasmachine tijdens het draaien. Kies bij voorkeur voor een ondergrond van beton, matte tegels of een stenen vloer. Een zachtere of gladdere ondergrond zorgt er namelijk voor dat de wasmachine meer gaat wiebelen en daardoor meer geluid maakt.

Tip 6: Houd je aan het maximale vulgewicht.

Verder is het ook belangrijk om je aan het maximale vulgewicht te houden. Als je te veel wasgoed in één keer wilt wassen, overbelast je het apparaat. Hierdoor slijten onderdelen sneller en zijn ze eerder aan vervanging toe.

Tip 7: Was je wasgoed op de juiste temperatuur.

Tot slot is het aan te raden om je wasgoed over het algemeen niet heter te wassen dan nodig is. Wasprogramma’s op lagere temperaturen verbruiken namelijk minder energie, waardoor onderdelen minder belast worden en daardoor minder snel slijten. Houd er hierbij rekening mee dat sommige soorten was, zoals handdoeken, een hogere wastemperatuur nodig hebben om bacteriën te kunnen bestrijden.

Door deze simpele tips in het dagelijks leven toe te passen, zorg je ervoor dat je wasmachine optimaal blijft werken en verleng je ook nog eens de levensduur. Zo eenvoudig kan het zijn!