Je wasmachine weer schoon in 7 eenvoudige stappen

Geeft je wasmachine nare geurtjes af of merk je dat het apparaat vlekken op je kleding achterlaat? Dit kan het gevolg zijn van een vuile wasmachine. Het is daarom belangrijk om regelmatig je wasmachine schoon te maken. Bovendien voorkom je hiermee dat het apparaat minder goed gaat werken en verleng je ook nog eens de levensduur. Benieuwd hoe je jouw wasmachine makkelijk schoon kunt maken? Lees dan snel verder.

Hoe vaak kun je het beste de onderdelen van je wasmachine schoonmaken?

Stap 1: Draai een hete was.

Benodigdheden:
- Eventueel: scheut natuurazijn / een half kopje soda

Het is verstandig om 1 à 2 keer per maand een hete was, ook wel kookwas genoemd, te draaien. Dit doodt niet alleen bacteriën, maar vermindert ook kalkaanslag, waardoor de onderdelen van de wasmachine minder snel slijten. Zorg er bij het draaien van een hete was voor dat de trommel helemaal leeg is. Kies vervolgens een wasprogramma van minstens 60 graden. Als je wasmachine erg stinkt, kies dan een programma van 90 of 95 graden. Voeg eventueel een scheut natuurazijn toe aan de wasmiddellade of voeg een half kopje soda direct toe aan de trommel. Start daarna het wasprogramma. 

Stap 2: Maak de binnenkant van de wasmachine schoon.

Benodigdheden:
- Doek
- Emmer
- Scheutje milde allesreiniger
- Warm water
- Eventueel: oude tandenborstel

Door 1 à 2 keer per maand de binnenkant schoon te maken, voorkom je ophopingen van zeep en vuil, wat ervoor zorgt dat je apparaat hygiënisch blijft. Gebruik voor het schoonmaken een sopje van warm water en een scheutje milde allesreiniger. Maak vervolgens een doek vochtig en poets de binnenkant van de trommel, de deur, de wasmiddellade en het deurrubber schoon. Als er hardnekkig vuil achterblijft, kun je een oude tandenborstel gebruiken om het vuil weg te schrobben. Laat na het schoonmaken de deur van de trommel openstaan, zodat alles goed kan drogen. Hiermee voorkom je schimmelvorming.

Stap 3: Maak het (pomp)filter schoon.

Benodigdheden:
- Bakje / handdoek
- Doek
- Emmer
- Scheutje milde allesreiniger
- Warm water

Om verstoppingen te voorkomen, is het belangrijk om het filter elke 2 maanden schoon te maken. Zorg ervoor dat de wasmachine uitstaat voordat je begint. Plaats vervolgens een bakje of handdoek onder het filter om eventueel uitlopend water op te vangen. Het filter bevindt zich meestal aan de onderkant van de voorkant van de machine, achter een klep. Verwijder het filter en reinig daarna de opening grondig met een doek en een sopje van warm water en een scheutje milde allesreiniger.

Stap 4: Verwijder de kalkaanslag.

Benodigdheden:
- Ontkalker

Ontkalk de wasmachine ongeveer eens in de 2 maanden. Kalkaanslag kan namelijk leiden tot snellere slijtage van onderdelen. Het ontkalken is eenvoudig: vul een wasmiddellade met ontkalker. Draai vervolgens een leeg wasprogramma op 40 of 60 graden. Voer daarna hetzelfde programma opnieuw uit, maar nu zonder ontkalker, om alle restanten weg te spoelen.

Stap 5: Maak de wasmiddellade schoon.

Benodigdheden:
- Doek
- Warm water

Reinig elke 2 maanden de wasmiddellade om verstoppingen te voorkomen. Verstoppingen kunnen er namelijk voor zorgen dat wasmiddel of wasverzachter niet goed aan de kleding kan worden toegevoegd. Verwijder de wasmiddellade en reinig deze met heet water en een vochtige doek. Vergeet niet om ook de ruimte waar de lade in zit schoon te maken.

Stap 6: Maak de buitenkant schoon.

Benodigdheden:
- 2 doeken (waarvan één zachte doek)
- Emmer
- Milde allesreiniger
- Warm water

Een schone buitenkant zorgt er niet alleen voor dat de wasmachine er beter uitziet, maar ook dat het apparaat beter blijft werken. Maak daarom iedere 2 maanden de buitenkant schoon met een zachte doek en een sopje van warm water en milde allesreiniger. Droog vervolgens alles goed af met een droge doek om strepen te voorkomen.

Stap 7: Maak het filter in de watertoevoer schoon.

Benodigdheden:
- Borstel / tandenstoker

Reinig het filter ongeveer 2 keer per jaar om verstoppingen te voorkomen. Het filter bevindt zich bij de aansluiting van de waterslang op de kraan. Zet voordat je begint met het schoonmaken de wasmachine uit en sluit de kraan. Maak vervolgens de slang los en verwijder het filter. Je kunt het filter nu gemakkelijk schoonmaken met een borstel of tandenstoker.

Door deze stappen regelmatig uit te voeren, voorkom je niet alleen een heleboel problemen, maar verleng je ook nog eens de levensduur van het apparaat. Wat wil je nog meer!

Dit stappenplan vormt een schoonmaakplan waarmee je de meeste wasmachines goed kunt reinigen. Let op, bij elke wasmachine kan het schoonmaakproces net iets anders zijn. Wil je daarom zeker weten dat je jouw apparaat op de beste manier reinigt, bekijk dan de handleiding van je wasmachine.