Je vriezer schoonmaken in 5 stappen

Heb je last van vieze geurtjes in je vriezer, of merk je dat er steeds meer ijs ophoopt? Dan is het hoog tijd voor een grondige schoonmaakbeurt. Dit zorgt er niet alleen voor dat de vriezer hygiënisch blijft, maar helpt ook om het apparaat efficiënter te laten werken en het energieverbruik te verlagen. Daarom raden we aan om je vriezer elke zes maanden schoon te maken.

Benodigdheden

  • Schoonmaakmiddel voor koelkasten & vriezers / afwasmiddel / neutrale zeep
  • Emmer
  • 2 zachte doeken
  • Theedoek
  • Optioneel: koelbox
  • Optioneel: 2 handdoeken
  • Optioneel: houten spatel / plastic ijskrabber / pan
  • Optioneel: zachte borstel

Stap 1: Zet de vriezer uit en maak hem leeg

Schakel, voordat je begint met schoonmaken, de vriezer uit. Dit doe je door op de aan-uitknop te drukken of de stekker uit het stopcontact te trekken. Haal vervolgens alle etenswaren uit de vriezer en leg ze tijdelijk op een andere koele plek. In de winter kun je ze, als het vriest, buiten bewaren en anders in bijvoorbeeld een koelbox. Zorg er wel voor dat de producten niet ontdooien, want eenmaal ontdooide producten kun je niet opnieuw invriezen.

Stap 2: Ontdooi de vriezer volledig

Heeft je vriezer No Frost? Dan mag je deze stap overslaan en gelijk doorgaan naar stap 3. Er vindt dan namelijk geen ijsvorming plaats. Bij alle modellen zonder deze functie is het wel nodig om deze stap te volgen.

 

De meeste vriezers hebben een lekbak; plaats deze bij de uitloop zodat het dooiwater hierin kan lopen. De uitloop bestaat uit een rubberen slang of een kleine pijp aan de onderkant van de vriezer. Als je vriezer geen lekbak heeft, leg dan een handdoek in de vriezer en een tweede handdoek voor het apparaat om het smeltwater op te vangen.

 

 

Tip: Wil je het ontdooien versnellen? Gebruik dan een houten spatel of een plastic ijskrabber om grote stukken ijs voorzichtig los te maken. Vermijd metalen gereedschap, omdat dit de vriezer kan beschadigen. Je kunt ook een pan met kokend water op een handdoek in de vriezer zetten. Sluit vervolgens de deur en controleer na een paar minuten of het ijs begint te smelten. Herhaal dit proces tot al het ijs is verdwenen.

Stap 3: Maak een sopje

Om de vriezer grondig schoon te kunnen maken, heb je een sopje nodig. Je kunt hiervoor een speciaal schoonmaakmiddel voor koelkasten en vriezers gebruiken, maar warm water met een beetje afwasmiddel of neutrale zeep werkt ook goed.

 

Let op: Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze de vriezer kunnen beschadigen.

Stap 4: Reinig de binnen- en buitenkant

Nu je met de voorbereidingen klaar bent, kun je beginnen met het schoonmaken van de vriezer. Haal alle lades eruit, zodat je overal makkelijk bij kunt. Reinig vervolgens de lades en de rest van de binnenkant met het sopje en een zachte doek. Maak ook de afdichtingen goed schoon, aangezien vuil zich hier gemakkelijk ophoopt. Neem vervolgens de vriezer nogmaals af met een schone, natte doek om zeepresten te verwijderen. Vergeet niet om daarna met een theedoek de binnenkant droog te maken, zodat het vocht later niet bevriest.

 

Als de binnenkant weer schoon is, kun je met de buitenkant aan de slag. Maak de buitenkant schoon met het sopje en een zachte doek. Denk eraan om ook de condensor aan de achterkant van de vriezer stofvrij te maken als deze niet is afgedekt. Dit kun je doen met een zachte borstel of doek. Hierdoor blijft de vriezer namelijk optimaal werken.

Stap 5: Zet de vriezer weer aan en ruim alles in

Tot slot kun je als de vriezer volledig droog is, de lades terugplaatsen en het apparaat weer inschakelen. Het is belangrijk dat je wacht tot de vriezer een temperatuur van -18°C heeft bereikt voordat je alle etenswaren teruglegt. Zo voorkom je dat producten gaan ontdooien.

Met deze laatste stap heb je het schoonmaken van de vriezer afgerond. Door dit minimaal twee keer per jaar bij te houden, blijft je vriezer schoon en optimaal werken. Zo geniet je langer van een efficiënte en hygiënische vriezer, zonder vieze geurtjes.